maanantai 15. joulukuuta 2014

JOULUHÖSSÖTYS ÖVERIKSI?

Vuodesta toiseen tuntuu, että joulu kaupallistuu aina vain enemmän ja enemmän. Kaupoissa joulukoristeet tuodaan hyllyihin jo lokakuun puolella ja jouluavajaisia vietetään viimeistään marraskuun alussa. Useat liikkeet pidentävät aukioloaikojaan ja mainoslehtisiä tuntuu tipahtelevan postiluukusta normaaliakin enemmän. Jokaisessa työpaikassa, jossa joulunakin jonkun pitää olla töissä, käydään kiivasta keskustelua, kuka tänä jouluna on töissä ja kuka vapaalla. Kahvipöydissä keskustellaan joulupöydän antimista ennen kun ollaan edes marraskuun puolessa välissä ja kohistaan millainen kuusi tänä vuonna hankitaan. Valkoinen vai perinteinen vihreä? Aito vai tekokuusi? Millaisia koristeita kuuseen ja millaiset ulkovalot pihalle?

image
Kauppojen lehtihyllyt täyttyvät jouluaiheisilla aikakauslehdillä ja naistenlehtien kansissa komeilee otsikoita, kuten "120 joululahjaideaa" "Joulu Jenni Julkkiksen luona" tai "uudista joulupöytäsi näillä resepteillä". TV:stä tulee jouluohjelmia, joissa kierrellään erilaisilla markkinoilla etsimässä ideoita joululahjoihin ja sitten Strömsön tyyliin opastetaan miten tehdään huovutetut lapaset tai jotain muuta lahjaksi sopivaa. Kaikki haluaisivat antaa läheiselleen parhaan mahdollisen lahjan, jonkun millä on merkitystä ja mikä on sekä lahjan antajan, että saajan näköinen. Joululahjoja mietitään jopa tarkemmin kuin syntymäpäivälahjoja!

image

Miksi joulusta on tehty kaikkien juhlapyhien kuningas? Miksi siitä kohistaan monta kuukautta etukäteen ja otetaan stressiä joulusiivouksesta, lahjoista, korteista, joulupöydän antimista, koristeista ja siitä, että kaikki olisi täydellistä silloin 24. päivänä. Miksei juhannuksesta stressata samalla tavalla? Miksei huhti-toukokuun vaihteessa aleta suunnittelemaan mitä kukkia juhannuskimppuun laitetaan tai mihin kohtaan mökkikalliolle kokko pystytetään? Juhannus vain on keskikesän juhla, jota juhlitaan siellä missä juhlitaan, jos juhlitaan. 

image
Ymmärrän, että joillekin joulu ja pääsiäinen ovat uskonnollisista syistä, tai sitten ihan muuten vaan todella tärkeitä juhlapyhiä, mutta sitä en ymmärrä miksi jouluhössötys pitää aloittaa jo niin aikaisin. Toki itsekin huomaan harmittelevani, että eipä ole vielä jouluvaloja parvekkeella ja joululahjojen hankkiminenkin on lähes ajatuksen tasolla, mutta yritän saada kaiken hoidetuksi ilman järkyttävää stressiä. Tykkään myös siitä, että koti on siisti ja puhdas jouluna ja tietenkin lahjojen miettimiseen ja hankkimiseen pitää käyttää aikaa, mutta silti olen sitä mieltä, että tänäpäivänä jouluhössötys on mennyt ihan täysin överiksi. Nyt on yhdeksän päivää jäljellä jouluun, koitetaan rauhoittua ja saada asiat hoidetuksi ilman stressiä, niin on kaikilla parempi mieli!
Kuvat täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti